Concejalía
Valencià

La celebració de l'arribada de l'actual imatge del Santíssim Crist de la Pau a Sant Joan fa 75 anys també té la seua part solidària. En el programa d'actes preparat per la Comissió Organitzadora del 75 Aniversari s'inclouen diverses accions de caràcter social, els beneficis del qual es destinaran a col·lectius desfavorits. Est és el cas de la segona exposició solidària 'Art amb Cor', organitzada amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant, i que des del divendres 7 de novembre fins al 25 de novembre es podrà visitar en la Sala Pablo Lau de la Casa de Cultura.

Quaranta-sis artistes de diverses disciplines, com a pintura, ceràmica, escultura, fotografia o gravats, coordinats pel fotògraf santjoaner Fernando Martínez, que ha realitzat labors de comissari de la mostra, han donat obres per a recaptar fons que es destinaran a dues entitats gestionades per la Diòcesi Oriola-Alacant, com són la Fundació Diocesana San José Obrer, dedicada a l'acolliment residencial de menors en situacions de desprotecció, o la Casa d'Acolliment Véritas, per a pacients afectats pel VIH-Sida i en situació d'emergència.

Aquest matí s'ha presentat l'exposició en una roda de premsa realitzada en la mateixa Sala Pablo Lau. A l'acte han acudit el president Comissió Organitzadora 75 Aniversari Arribada de la Imatge del Santíssim Crist a Sant Joan, Carlos Sala, el comissari de l'exposició, Fernando Martínez, la directora tècnica de la Casa d'Acolliment Véritas, Rosa Prieto, el director de la Fundació San José Obrer, Vicente Martínez Agulló, i el regidor de Patrimoni, Protocol i Esdeveniments, David Aracil.


L'exposició solidària està dividida en dues parts, igual que hi ha diverses formes de col·laborar. En la Sala Pablo Lau es mostra l'obra dels 46 artistes participants, procedents de diverses localitats de la província d'Alacant i de Múrcia, uns més coneguts que uns altres (com a Mª Dolores Balsalobre, Mª Dolores Mula, Sarrió, Carlos Balsalobre, Manuel Delgado, Pepe Pamblanco, Manolo Pardo, Mª Lola Sánchez, Julio Escribano, Manolo Valero), però tots solidaris. cal destacar que els fotògrafs són socis de Fotoexcursiones Alacant, associació establida a Sant Joan.

Totes aquestes obres es poden adquirir directament (a un preu establit pel seu autor, marcat per sota del seu nivell de cotització real) o també es pot col·laborar participant amb una petita aportació de tres euros en un 'cerdito solidari' (creat pel pintor alacantí Sarrió), que et permet entrar en el sorteig d'una obra original cedida per un artista per a aquesta fi. A més, en el vestíbul de la Casa de Cultura s'exposa des d'avui la mostra de fotografia nocturna 'Llum en la foscor', de Manolo Valero, amb una àmplia i esplèndida col·lecció de fotos nocturnes, de les quals cedirà el 30% dels beneficis per a la causa solidària que ha unit a tots aquests artistes. Valero és un expert en fotografia nocturna, un mag de la llum que va a ensenyar una altra manera de veure la llum en la foscor en paratges d'Alacant.


El llistat complet d'artistes està format per Eduardo Owen, Heinz Behling, César González Cabrero, Fernando Martínez Ruiz, José Calatrava Cano, Rafael Amat Ortega, Eugenio Moya Pérez, Nicolás López Muñoz, Manuel Sánchez Vázquez, Carlos Sánchez Lara, Fina Jiménez Ramón, Alfonso Cims García, Borja López Ferrer, Jesús Méndez Batalla, Mario Requena Soro, Fernando Montalvo, Carlos Balsalobre, Marian Pastor 'Amazon', Juan García, Julio Escribano, Luis Alcober, Marina Iborra, Roser Caballer, María Aracil, Clarence Boywit, Javier Sarrió, José Cirerer, Manuel Delgado Martínez, Manolo Pardo Martínez, José Samper Pamblanco, Mª Dolores Balsalobre, Alejandro Torres, Mari Lola Sánchez, Ángel C. Rodríguez Cabrera, Daniel Juan de Rojas, Javi Moreno, María Dolores Mulá Hernández, Ángela Crepi, Damián Flores, Marina Arce, Isabel Guillén, Lis Lisón, Andrés Ballesteros, Irene Martí, Elisa Ortega.


Com ja s'ha indicat, tots els beneficis es repartiran entre la Fundació Diocesana San José Obrer i la Casa d'Acolliment Véritas, ambdues entitats gestionades per la Diòcesi d'Oriola-Alacant. En triar aquestes dues entitats, la Comissió Organitzadora del 75 Aniversari de l'Arribada de la Imatge del Santíssim Crist de la Pau a Sant Joan volia estendre les accions solidàries a persones properes, que no resideixen necessàriament a Sant Joan, però que estan molt prop de nosaltres, vivint en ocasions en una greu situació de desemparament i que requereixen de la cura i l'atenció constant.


La Casa d'Acolliment Véritas és el programa d'atenció a persones amb VIH-Sida en fase avançada que Càrites Diocesana d'Oriola-Alacant té per a donar una 'Llar', un lloc on recuperar dignitat i vida, a les persones que per diferents circumstàncies s'han vist immerses en processos d'exclusió social. A casa Véritas s'acompanya a les persones en processos d'inserció social, s'acompanya a les persones en la cura de la seua salut, s'acompanya a les persones en el seu creixement personal i social, i s'acompanya a les persones en les seues cures pal·liatives i en els últims dies de la seua vida.

Tots els beneficiaris i beneficiàries del projecte, són portadors del VIH i presenten diferents nivells d'evolució de la malaltia, prevalent a l'hora d'ingressar en la Casa d'Acolliment, aquells que es troben en un estadi més avançat de la mateixa i agreujat al seu torn, per la presència d'altres discapacitats que els impedeix desembolicar-se amb autonomia en la realització d'activitats habituals de la vida diària. A més d'açò, compten amb una sèrie de condicionants i problemàtiques que els situen en un dels estadis més cronificats de l'exclusió social. A aquest grup se li ha unit últimament la realitat emergent de persones que per la situació econòmica actual i a causa de la falta d'ingressos s'han vist en el carrer sense cap tipus de recurs per a ells afectant greument aquesta fet a la seua situació de salut.


La Fundació Diocesana San José Obrer compta amb més de 50 anys d'experiència en l'àrea d'atenció a menors en situació de desemparament, inadaptació o risc social. El seu origen està en l'atenció a xiquets amb situacions familiars d'abandó, inadequada atenció, maltractaments, amb episodis de pobresa marginal, droga, etc... És un centre destinat a servir d'habitatge permanent a menors que no poden satisfer les seues necessitats per altres mitjans, prestant-los una assistència integral i continuada. La finalitat és oferir un lloc de convivència que desenvolupe les capacitats dels residents mitjançant un procés individualitzat que fomente la integració en l'àmbit comunitari i intentant garantir al menor tot el que necessite per al seu creixement i formació.

El sistema de treball amb els xiquets és la distribució en grups educatius de convivència tant dins com fora de les residències, que intenten recrear l'ambient d'una família, amb educadors que assemblen el paper de pare i mare, educadors de nit, de finalització de setmana i vacances. Així, les residències estan distribuïdes en quatre llars funcionals que ocupen dues plantes de l'edifici principal, tres pisos en la ciutat d'Oriola i una residència ja existent a Elx, la Caseta de Repòs, que va ser integrada dins de la Fundació pel Bisbat d'Oriola-Alacant, al setembre de 2009. Es procura que aquells xiquets que puguen, vagen a visitar a la seua família quan no hi ha classe perquè no desconnecten del seu entorn natural, però no sempre és possible.


Tota aquesta iniciativa solidària es podrà en marxa el divendres, 7 de novembre, a partir de les 20.30 hores, en la Sala d'Exposicions Pablo Lau de la Casa de Cultura, en el carrer del Mar. La mostra romandrà oberta fins al pròxim 25 de novembre.