A més de les gales d'obertura (29 d'abril), de clausura (6 de maig) i del concert dedicat al musical, el certamen amplia les seues activitats amb el concurs d'aparadors, un trivial, tallers de maquillatge i diverses masterclass
El Festival de Cinema de Sant Joan d'Alacant aconsegueix enguany la seua vint-i-tresena edició, una xifra que li permet mantindre el seu prestigi entre els certàmens de curtmetratges més veterans i consolidats que s'organitzen per tot el territori nacional. El vestíbul de la Casa de Cultura de Sant Joan ha acollit este matí la presentació oficial del XXIII Festival de Cinema de Sant Joan, previst entre el 29 d'abril i 6 de maig. Durant aqueixos dies, al costat de les projeccions de les 25 obres seleccionades en la secció oficial, i de les gales d'obertura i lliurament de premis, el municipi es bolcarà amb el seté art gràcies a una àmplia i variada programació d'activitats paral·leles que tracten d'arribar a tots els públics i edats.
El regidor de Cultura de Sant Joan, Javier Yebes; el director del festival, Toni Cristóbal; i el component del jurat i coordinador de diverses activitats paral·leles, Guillermo Alcalá-Santaella (de Marallavi Films), han donat a conéixer aquest migdia totes les novetats d'aquesta nova edició del certamen. El regidor de Cultura, Javier Yebes, ha recalcat “l'aposta que manté viva Sant Joan, que des de fa uns anys es va convertir en un referent del curtmetratge espanyol. Per a potenciar el festival cada vegada són més les àrees de l'ajuntament que participen en l'esdeveniment. A més de la Regidoria de Cultura, està l'Alcaldia, Comerç i Turisme”. L'edil ha volgut destacar “l'esforç de l'equip humà que treballa pel festival, més de 20 persones, en diferents àrees, que sumen el seu treball d'Associació Cultural Audiovisual Viridiana. Després de tot aqueix esforç només em queda dir que tenim les portes obertes, que les activitats previstes són totes d'accés gratuït, i que estem desitjant que la ciutadania de Sant Joan i de poblacions veïnes acudisca a gaudir de les gales, les projeccions i l'àmplia agenda paral·lela”, ha afegit l'edil de Cultura.
Per part seua, el director del festival, Toni Cristóbal, ha destacat el “compromís del Festival de Sant Joan amb el curtmetratge, un món obert a directors consolidats i novells, però que sobretot serveixen com a espai per a creacions diverses i originals”. Cristóbal ha comentat que enguany el festival continua superant els 1.000 curts inscrits, alguna cosa que ocorre des de fa 7 anys. Dels 1.033 treballs presentats, “els 25 curts seleccionats en la secció oficial tenen un alt nivell i són molt bon exemple de l'interés dels curtmetratges per tota mena de temàtiques i estils”. El director del certamen també ha destacat les obres presentades a la secció col·laborativa, que es nodreix de treballs fora de concurs que enforteixen els vincles del festival amb diferents entitats col·laboradores. Esment a part ha tingut l'alumnat i professorat de l'IES García Berlanga, “amb els quals s'ha enfortit una col·laboració que es renova any rere any. Prova d'això és el cartell que enguany ha realitzat una exalumna del García Berlanga, Cristina Aguilar, basat en el 60 aniversari de la mítica pel·lícula d'Alfred Hitchcock, ‘Els ocells’”, ha explicat Toni Cristóbal.
Així mateix, el component del jurat, Guillermo Alcalá-Santaella, ha incidit en la qualitat dels actes paral·lels que s'han programat, començant per l'exposició ‘Spanish Files’, un projecte fotogràfic de José Luis Carrillo, director de l'Escola Mistos, sobre el fenomen OVNI a Espanya. Esta exposició, que també té una versió documental, s'inaugura el divendres 28 d'abril a la Casa de Cultura, i es podrà visitar fins al 6 de maig. Altres dos recomanacions són les masterclass sobre ‘Introducció a la Direcció de Fotografia’ (2 de maig, 17.00 hores, Biblioteca Pública Amelia Asensi Beviá), impartida per Juan Fran Giménez, CEO de la productora audiovisual ‘Wayaba’; i la masterclass sobre Cinema comunitari, imaginaris col·lectius per a la creació’ (3 i 4 de maig, a la Biblioteca Pública Amelia Asensi Beviá), impartida pel documentalista i videògraf Daniel Martínez Quintanilla.
Gales obertes al públic
El dissabte 29 d'abril, a les 20.00 hores, a l'Auditori de la Casa de Cultura de Sant Joan d´Alacant serà la gala d'obertura, amb la participació de Maniquí Teatre, l'estudi professional d'arts escèniques Art corpore i la Societat Musical La Paz. En aquest acte s'entregaran els premis concurse d'aparadors i el Ficus d'Or Honorífic, que enguany ha recaigut en el director alacantí, Domingo Rodes. El diumenge 30 està programat el concert de cinema, dedicat als musicals, a càrrec de la Societat Musical La Paz, sota la direcció de Joan Espinosa, i amb la participació de la Coral de la Universitat d'Alacant. El dissabte 6 de maig serà la gala de clausura i lliurament de premis, amb la participació de Maniquí Teatre, l'escola de dansa i teatre musical Naracé i el Quartet de Jazz de l'Aula de Música Moderna del conservatori Vila de Sant Joan.
Premis en joc
Els premis en joc són el Ficus de Plata Cultura Sant Joan a millor obra d'animació; Ficus de Plata Nos Movemos a millor obra de tema social; Ficus de Plata UMH a millor obra d'estudiants produïda per escoles de cinema; Ficus de Plata al millor guió; Ficus de Plata a la millor interpretació; Ficus de Plata a la millor direcció; i Ficus d'Or al millor curtmetratge. L'obra distingida amb aquest premi es qualificarà per als Goya i podrà inscriure's directament en els premis de l'Acadèmia sense necessitat d'aconseguir més seleccions en altres festivals qualificadors.
La llista de les 25 obres que participen en el concurs nacional de curtmetratges del 23 Festival de Cinema de Sant Joan d'Alacant i que, per tant, opten al Ficus d'Or Sant Joan d'Alacant a la millor obra, són: Alegre y Olé’, de Clara Santaolaya; ‘Amarradas’, de Carmen Córdoba; ‘Arquitectura emocional’, de León Siminiani; ‘Ashkasha’, de Lara Maltz; ‘Cuerdas’, de Estíbaliz Urresola; ‘De nit’, de Ona Jané; ‘El Tren de l’alegria’, de Jordi Boquet; ‘Humbug Manor’, de Juan Carlos Mostaza; ‘La Concha’, de Leire Apellániz; ‘La explosión’, de José San Miguel y Juanma Vargas; ‘Lata de sardinas’, de Antonio Llaneza; ‘Lo peor que podría pasar’, de Elena Tara; ‘Mira niño’, de Sergio Avellaneda: ‘Muerte de un personaje’, de David López; ‘Muerte en Torrevieja’, de Adriana Arratia; ‘Mussol’, de Juanjo Giménez; ‘Nivel Dios’, de César Tormo; ‘O’, de María Monreal; ‘Perpetua felicidad’, de Isa Luengo y Sofía Esteve; ‘Point Jordan’, de Pol Miró; ‘Sandwich Cat’, de David Fidalgo; ‘Sushi’, de Iván Morales; ‘Tigre místico’, de Marc Martínez Jordán; ‘Vacua’, de Margalida Adrover; y ‘Wooden Mirror’, de Sergi Sánchez, curtmetratge d'animació triat com a curt d'obertura en la gala inaugural del 29 d'abril.