La seu de la Policia Local del municipi acull un curs d'expert en xenofòbia i racisme que organitza l'Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE). I és que els agents s'enfronten cada dia amb diferents realitats. Cada vegada són més les persones d'altres països, amb cultures i maneres de pensar diferents, per la qual cosa és important conèixer aqueixes diferències per a saber actuar coneixent a l'altre i aconseguint menys conflictes.
Fins al pròxim mes d'octubre, les dependències de la Policia Local de Sant Joan d'Alacant desenvolupen un curs de 80 hores de durada que atorga a qui ho fa el diploma d'Expert en Racisme i Xenofòbia promogut per la Conselleria de Governació i en el qual participen agents de tota la Comunitat Valenciana. Una formació que permet a policies locals aprofundir en les diferents cultures que conviuen a Espanya i entendre millor els seus costums, a voltes diferents i xocants.
Sant Joan d'Alacant no destaca per tenir episodis de racisme, encara que sí hi ha una taxa elevada d'estrangers. Des de 2005 el nombre ha crescut i suposen un 30% de la població local, segons va explicar l'Intendent Principal, Pablo Lizón. "El efecte principal és conèixer el canvi cultural i les diferents formes d'entendre la vida i la societat", afig. En les matèries s'explica la situació de la població immigrant a Espanya, la protecció a la immigració, el paper de la policia davant el racisme i la xenofòbia i fins i tot l'atenció a la diversitat cultural.
Com a exemple s'explica que en el cas del maltractament de gènere, en algunes cultures ho prenen com alguna cosa de l'àmbit privat i es pot complicar molt una intervenció. Pel que cal aprendre a saber com està pensant aqueixa persona. I és que la Policia Nacional és la competent amb els estrangers però la Policia Local està en contacte directe amb la ciutadania.
Cinc casos de violència de gènere de risc mitjà
La Policia Local de Sant Joan d'Alacant ha atès des de març cinc casos relacionats amb violència sobre les dones. Dos d'ells estan relacionats amb la violència domèstica, exercida per fills sobre les seues mares, i altres tres de violència de gènere que infringeixen parelles o exparelles de les víctimes. Les xifres no són ni més ni menys que altres anys, encara que preocupen al Consistori, que el seu objectiu és aconseguir afrontar de la millor forma possible aquestes situacions.
Igual que el curs sobre racisme, els cinc agents especialitzats en violència de gènere han rebut cursos per a conèixer a fons aquestes situacions i acostar-se millor a les víctimes i d'aquesta forma poder orientar-les. "Nuestros policies saben la informació que hi ha darrere de les víctimes i l'assessorament que poden donar. Al marge que la persona haja d'anar als Serveis Socials, l'agent li dóna la informació primera", explica l'edil de Seguretat, Arantxa Maldonado. A la tardor s'engegarà una campanya informativa amb especial èmfasi en els menors.