Santiago Román Alcalde de Sant Joan
Concejalía
Valencià

L'alcalde i regidor d'Hisenda, Santiago Román, ordena que es treballe ja a portar a ple en les pròximes setmanes el pressupost per a 2022

L'anul·lació de l'impost de plusvàlues ha tirat per terra l'aprovació prevista del pressupost municipal de l'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant per a 2021. La Sentència del Tribunal Constitucional de 26 d'octubre de 2021, que declara nul·la la base imposable de l'Impost de l'Increment del Valor dels terrenys de Naturalesa Urbana (plusvàlua), que d'un dia per a un altre ha deixat a les arques dels ajuntaments de tota Espanya sense una de les seues principals vies de finançament, ha impossibilitat que els comptes municipals de Sant Joan per al present exercici puguen ser portades a ple per a la seua aprovació en els pròxims dies, tal com estava previst.

La proposta de pressupost municipal de Sant Joan d'Alacant per a 2021, que s'anava a traslladar a comissió informativa i a ple els pròxims dies, incloïa una previsió d'ingressos procedents de les plusvàlues entorn del milió d'euros. Renunciar a aquesta via de finançament genera, segons el parer de l'àrea municipal d'Intervenció un desequilibri financer que no es pot compensar a curt termini i que obliga a reestructurar per complet tot el projecte econòmic per al present exercici. És per això que, des de la Regidoria d'Hisenda, que dirigeix l'alcalde de Sant Joan, Santiago Román, s'ha decidit, descartar l'aprovació del pressupost per a 2021 i enfocar tots els esforços en els comptes per a 2022, amb l'objectiu que puguen entrar en vigor i aplicar-se des d'inicis del pròxim any.

De fet, segons assegura l'alcalde i regidor d'Hisenda, Santiago Román, “ja s'està treballat en els pressupostos per a 2022 amb l'objectiu que estiguen aprovats abans del 31 de desembre d'enguany. A tots els departaments ja se'ls ha enviat la petició d'informació perquè facen arribar les seues propostes de despeses al més prompte possible”, ha afegit Román.

Des del passat 26 d'octubre, data en la qual el Tribunal Constitucional va emetre la seua sentència contra l'impost de plusvàlues, els ajuntaments han manifestat la seua gran preocupació per aquesta nova falta de recursos a la qual s'han d'enfrontar les administracions locals. Primer va ser la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (*FEMP) la que va demanar la reforma urgent d'Impost de l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana, i el dilluns 8 de novembre, el Consell de Ministres va aprovar un reial decret que modifica l'impost sobre plusvàlua municipal per a adaptar-lo a la sentència del Tribunal Constitucional. No obstant això, mitjançant aqueix reial decret, el Govern concedeix als ajuntaments un termini de sis mesos des de l'entrada en vigor de la reforma per a adaptar les seues ordenances fiscals a la nova regulació. Durant aqueix període de temps, els ajuntaments hauran d'adaptar les seues ordenances fiscals al nou decret de plusvàlua, per la qual cosa tota la gestió tributària municipal es veurà condicionada per aquestes noves mesures.