Concejalía
Valencià

Joaquín Pérez Jumella va presentar les activitats del matí, que van consistir en l'elaboració de panells d'expressió plàstica realitzats pels alumnes de 6º de primària dels centres escolars del municipi, que, després d'esmorzar, van pujar a l'escenari a explicar els seus treballs. Finalment, la Regidora de la Dona, *Chelo Ferrándiz, va clausurar els actes matinals.

Des de la Regidoria de la Dona s'assumeix la importància de l'educació en matèria d'igualtat, per això s'ha treballat amb els col·legis de Sant Joan per a commemorar el Dia Internacional de la Dona. Treballadores socials del municipi van acudir als centres escolars per a donar xerrades als alumnes. Juntament amb la intensa col·laboració de professorat i equips directius del Col·legi Públic Crist de la Pau, el Col·legi Públic El Romero, el Col·legi Públic *Rajoletes i el Col·legi Concertat La nostra Senyora del Carmen, s'ha treballat intensament la temàtica de la dona perquè els nens de Sant Joan creixin amb la igualtat. Els resultats d'aquest treball s'han pogut veure en els panells que han realitzat i han explicat als assistents.

En els murals els alumnes recorden la manifestació en 1908 en la ciutat de Nova *Cork, en la qual van ser immolades 129 treballadores tancades. L'ONU va instituir el Dia Internacional de la Dona en commemoració d'aquest fet i de la gran marxa obrera de 1857. Els nens també recorden a dones que destaquen en la història per la seva lluita en pro de la igualtat, menjo *Agustina d'Aragó, Clara *Zetkin, *Zenobia *Camprubí, Clara *Campoamor, *Simone de *Beauvoir o Victòria *Kent. A través dels panells, aquests nens reivindiquen la igualtat entre gèneres. Referent a això s'han vist dibuixos d'homes i dones fent-se càrrec per igual de la cura dels seus fills, homes i dones que, treballant en el mateix cobren el mateix, o dones celebrant que ja poden participar en carreres de Fórmula 1. Ja que, com ha expressat *Chelo Ferrándiz en el seu agraïment al treball dels centres escolars i els nens, “sou la base fonamental per al que tots i totes aspirem, que és el creixement d'una societat igualitària i sense violència”.

En aquesta clausura també va participar l'Alcalde, *Edmundo Seva, que va manifestar la seva adhesió a les paraules de la Regidora i va concloure amb un missatge directe als nens, “moltes gràcies i creixeu en la igualtat, ho necessitem tots”.

Dª Olivia Diaz va presentar les activitats de la tarda. Després de l'obertura de l'acte per part de la Regidora de la Dona, els assistents van poder veure un monòleg, escoltar manifests i poemes llegits per part de representants de diferents Associacions municipals, gaudir d'una coreografia a càrrec de joves del municipi dirigits per Liliana Balderas. La ciutadania va poder assistir a l'emotiva lectura de poemes de les participants en dos Grups de dones, de relacions afectives i de creixement personal i gaudir de la representació de “Waiting” (esperant), a càrrec de Neus Martí. La tarda va concloure amb el Reconeixement públic a tres dones singulars, Mª Carmen Pastor Sogorb, Rosario Pastor Selfa i Francisca Pérez Garrigós. L'alcalde de Sant Joan va tancar i va clausurar l'acte.

En l'obertura dels actes de la tarda, *Chelo Ferrándiz va començar demanant un minut de silenci en homenatge a totes les víctimes de la violència de gènere. Entre el silenci del públic es va poder veure com un grup de dones mostraven pancartes de rebot a la violència de gènere i suport a qui la sofrixen o l'han sofert. Després de donar la benvinguda, la Regidora va voler dedicar una frase a totes les dones instant-les que la tinguessin sempre present “dona, no somiïs la teva vida, viu els teus somnis”. Va remarcar la importància del dia per a Sant Joan i va agrair i va felicitar l'esforç de totes les persones implicades en l'organització dels actes, va agrair la col·laboració de les associacions i els grups polítics i a la presència dels assistents. Va explicar el motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona incidint en la idea que, més que una celebració, es tracta d'un record, un homenatge. Va declarar que, “en definitiva, el 8 de Març és un recordatori periòdic de la situació de desigualtat que sofreix la dona, una manifestació unificada en honor del moviment en pro dels drets i llibertats de la dona i una lluita perquè les diferències entre els sexes no es tradueixin en desigualtats en el plànol social, jurídic i econòmic, familiar i de relacions”.

Les activitats de la tarda van començar amb un monòleg en clau *humorística “Dona havies de ser”, a càrrec de la companyia teatral “AHORATECUENTO”, una companyia de la comarca de’l Alacantí formada per Ana García i Rosa Ruiz.

La tarda va prosseguir amb la lectura de versos i manifests a càrrec de representants de la Junta de Cofradies, l'Associació de Mestresses i la Foguera Maisonnave. Es va animar a un treball col·lectiu i ciutadà per a eradicar la desigualtat. Després d'això, els assistents van poder veure la coreografia que els joves de Sant Joan havien preparat i que va dirigir Liliana Balderas.

Es van poder escoltar uns versos creats per dones del municipi, participants dels dos tallers que desenvolupa Benestar Social sota el títol “*Espai de dons” sobre relacions afectives i sobre creixement personal.

Per a concloure, es va reconèixer públicament a Mª Carmen Pastor Sogorb, per la seva trajectòria política com primera dona cap de llista política a Sant Joan, a Rosario Pastor Selfa, per la seva trajectòria laboral, com primera dona taxista de la comarca, i a Francisca Pérez Garrigós, per la seva història personal i dona centenària. Chelo Ferrándiz explico el perquè de cadascun d'aquests reconeixements i Edmundo Seva els va fer lliurament una papallona d'argila, que simbolitza a la dona, amb un disseny representatiu per a cadascuna d'elles realitzat per Javier Moreno, un jove artista de Sant Joan.