Concejalía
Valencià

Sant Joan d'Alacant, 7 de febrer de 2022

 

Igualtat obri les activitats programades entorn del 8 de Març amb una xarrada i una exposició sobre el tràfic de dones

 

La mostra fotogràfica s'inaugura el divendres 11 al Casa de Cultura, on també s'oferirà una conferència sobre “L'esclavitud del segle XXI”

 

El tràfic d'éssers humans és un fenomen invisibilitzat per a la immensa majoria de la ciutadania. Combatre-la no és fàcil ja que la seua detecció i identificació és complexa. Amb l'objectiu de visibilitzar i sensibilitzar sobre la situació d'abús i explotació de persones, especialment de dones, naix el projecte fotogràfic ‘Punt i seguim. La vida pot més’, és una exposició de fotografies, on les protagonistes són persones supervivents del tràfic, que es podrà veure en el vestíbul de la Casa de Cultura de Sant Joan d'Alacant a partir del divendres 11 de febrer.

Aquesta retrospectiva fotogràfica està formada per 40 fotografies, obra de Fernando Mármol Hueso, distribuïdes en 5 suports de gran format. Les imatges van acompanyades de frases que són testimoniatges de les víctimes, amb noms ficticis per a preservar la identitat d'aquestes persones. A través de quatre parteixes -introducció; el drama de les víctimes; la indiferència davant l'abús i l'explotació; i l'esperança en la construcció d'un futur lliure de l'explotació-, l'espectador pot imaginar un recorregut vital plagat d'obstacles i dificultats. Un drama enorme que es pot eixir amb ajuda externa i sensibilització social.

Aquesta exposició itinerant ha sigut realitzada i promoguda pel Secretariat de la Comissió Episcopal de Migracions del Bisbat Orihuela-Alacant - ASTI Alacant. Ja ha recorregut diverses localitats i ho continuarà fent amb la idea que la mostra artística es convertisca en un material gràfic de sensibilització, que dona a conéixer el problema del tràfic, el visibilitza i consciència sobre un problema que ens afecta a tots i totes.

Per a reforçar aquest missatge d'acostament cap a un problema real, que poques vegades salta a la superfície, s'ha programat també, el mateix divendres a les 19.00 hores, una xarrada de sensibilització, titulada ‘El tràfic de persones: esclavitud del segle XXI’, que impartirà Sara *Gasulla, treballadora social d'ASTI-Alacant. L'accés a la xarrada és lliure i gratuït, guardant les mesures sanitàries d'aforament i higiene que regulen l'assistència a actes culturals (gel hidroalcohòlic, màscara, distància). La inauguració de l'exposició està prevista en acabar la xarrada de sensibilització, programada en una sala de la Casa de Cultura. L'exposició podrà visitar-se, dins l'horari d'obertura de la Casa de Cultura, fins al 27 de febrer.

Per als creadors de l'exposició, “és necessari conéixer per a poder mirar i mostrar, per això aquest projecte ha requerit d'un acostament a persones i institucions involucrades en accions contra el tràfic i en projectes d'atenció social a les víctimes. Aquest acostament ens ha permés conjuntament construir un relat en imatges, fent-los partícips i protagonistes a les víctimes a través de les imatges i de les seues pròpies paraules plasmades en les frases que acompanyen cada fotografia”.

Amb aquesta activitat s'obri la programació organitzada per la Regidoria d'Igualtat, que dirigeix l'edil Julia Parra (Cs), entorn del 8 de Març, Dia Internacional de la Dona. Enguany, les activitats entorn d'aquesta celebració tindran un vessant cultural, a la qual s'unirà la labor de prevenció en violència de gènere i, més concretament, enfront de la violència sexual cap a les dones, amb tallers que es desenvoluparan en centres educatius, amb el públic adolescent com a principal destinatari dels missatges de sensibilització i conscienciació sobre la igualtat real entre homes i dones.