L'alumnat dels IES García Berlanga i Lloixa i de l'Escola d'Adults participen en taules informatives organitzades amb motiu del 25N
Més de 1.500 regles i 1.500 fitxes didàctiques perquè el col·lectiu adolescent “mesure” la violència en les seues relacions i detecte signes de violència en els inicis de la seua relació: des del control en les xarxes fins als xantatges emocionals o les relacions sexuals no consentides. Tot aquest material s'està distribuint durant aquesta setmana i la pròxima en els dos instituts d'Educació Secundària de Sant Joan d'Alacant, així com a l'Escola de Persones Adultes, on s'ha posat en marxa la campanya 'La violència masclista també es mesura' amb l'objectiu d'oferir a l'alumnat adolescent una eina que els facilite la detecció dels signes de la violència de gènere en les seues relacions de festeig.
Dins de l'objectiu marcat per la Regidoria d'Igualtat que dirigeix l'edil Julia Parra (Cs), la prevenció és la primera eina per a enfrontar-se a la violència de gènere, una labor didàctica i de conscienciació entre joves que saben què és violència contra les dones però solo en la teoria, ja que sorprén que continuen pensant que el control, la gelosia, o el maltractament psicològic, amanit pels mites de l'amor romàntic -per aquest de l'amor el pot tot i ho perdona tot- són l'única manera d'estimar possible.
Per a acostar-se a ells i a elles, Igualtat ha organitzat taules informatives en els instituts Lloixa i García Berlanga i a l'Escola d'Adults (situada en l'IES Lloixa) on s'estan repartint 1.500 regles i 1.500 fitxes didàctiques, un material pràctic, molt visual i replet de contingut apropiat per a poder i saber fer front a la violència de gènere des d'etapes d'edat adolescents. Aquesta activitat es realitza gràcies a la col·laboració amb els equips de Coordinació d'Igualtat i Convivència dels instituts i també amb el suport de l'alumnat mediador, a qui s'ha format per part de la Regidoria per a aquestes accions.
Formació al professorat
D'altra banda, des de la primera setmana de novembre, la Regidoria d'Igualtat ha realitzat formacions amb més de 60 professors i professores de Secundària del municipi per a presentar-los la guia didàctica per al professorat i una presentació d'explicació i recursos que els ajude a les seues aules per a treballar amb l'alumnat la identificació o la prevenció de la violència de gènere entre adolescents, entre les parelles de joves. En aquest sentit, és important que les xiques detecten qualsevol primer símptoma de maltractament perquè no serà l'últim ja que anirà creixent en intensitat i gravetat, i que els xics, rebutgen aquests comportaments en les seues relacions, ajuden a amigues en aquesta situació o se senten incòmodes per la pressió social si són autors d'aquesta mena d'actituds que tenen el seu origen en la cultura masclista que tenim en la nostra societat.
Cal recordar que, a més de les activitats orientades a la prevenció en els centres de Secundària i l'Escola d'Adults, la setmana vinent tindran lloc dos actes oberts a la ciutadania. D'una banda, el dilluns 22 de novembre es realitzarà la presentació del llibre ‘Calladeta no ets més maca’, de Nuria Prieto, a les 19 hores a la sala de conferències de la Biblioteca Amelia Asensi. Es tracta d'un llibre amb els testimoniatges de deu dones que han patit violència de gènere. En aquesta ocasió es podrà escoltar una d'elles, anomenada Noemí, que donarà testimoniatge de l'infern que suposen els maltractaments i oferirà indicacions per a dir-los als qui estan patint que és possible eixir de la violència de gènere, sobretot si s'identifiquen les primeres alarmes d'una relació del maltractament.
I el dijous 25 de novembre, a les 19 hores, en la plaça d'Espanya, es traurà al carrer l'acte institucional contra la violència de gènere perquè participarà la ciutadania. Gràcies a la col·laboració de Creu Roja, es crearà el que s'ha denominat “l'espai de les absents” com a símbol dels qui ja no estan entre nosaltres i nosaltres. Per part seua, des de l'Associació Espanyola contra el Càncer i l'Associació de Mestresses de casa, es donarà lectura al poema ‘El meu nom’ d'Inma Chacón. L'acte comptarà amb la col·laboració d'un quartet de corda de l'orquestra *ADDA·*Simfònica, que interpretarà diverses peces musicals.