Aquesta jove de 24 anys de Castelló presenta a Sant Joan el llibre ‘*Calladita no eres més bonica’ on narra el calvari pel qual va travessar amb la seua exparella
Aquest dijous, a les 19.000 hores tindrà lloc l'acte institucional en la plaça d'Espanya, amb col·lectius locals i un quartet del *ADDA·*Simfònica
“Si el negues, fa mal menys”. “Si esperes a demà per a deixar-li, demà mai arriba”. “Vaig arribar a contar que, de 365 dies d'un any, no vaig plorar en set”.
Aquestes frases són de Noemí, una jove de 24 anys de Castelló que aquesta setmana ha visitat Sant Joan d'Alacant per a presentar el llibre ‘Calladiea no ets més maca’, una obra escrita per la gallega Nuria Prieto, en la qual es recullen testimoniatges de deu dones que han patit violència de gènere. Relats terribles, per la seua sinceritat i contundència que, per contra, ofereixen indicacions per a dir-los als qui estan patint que és possible eixir de la violència de gènere, sobretot si s'identifiquen les primeres alarmes d'una relació del maltractament.
El públic que es va acostar per la sala de conferències de la Biblioteca Municipal va escoltar amb atenció les commovedores paraules de Noemí, que va donar testimoniatge de l'infern que suposen els maltractaments. De manera detallada, Noemí -a la qual no se li van poder fer fotografies ni prendre imatges de vídeo per a preservar la seua identitat-, va narrar com va començar una relació amb un xic poc després de deixar-lo amb la seua antiga parella. Semblava que aqueix nou nuvi necessitava massa atenció, ja que tenia problemes familiars i econòmics. No obstant això, ell va començar a tractar-la malament. Una vegada, fins i tot, la va obligar a caminar amb una cama enguixada. Li robava els diners, portava una altra vida d'amagat: consum de drogues, males companyies, joc i prostitució. Així i tot, ell utilitza l'estratègia coneguda com ‘*Iuz de gas’ o ‘*gasligh-*ting’: manipulava la percepció de la realitat de Noemí i argumentava que ella li ho inventava tot.
De fet, ell va provocar que la xica trencara la relació amb els seus pares. Mentrestant, venia o desbaratava les seues pertinences personals, inclosa la seua roba. Ella no era capaç de deixar-li. Una nit, Noemí va eixir amb les seues amigues i, unes hores més tard, es va quedar parlant amb un amic. Va ser víctima d'un delinqüent que es dedicava a drogar xiques amb burundanga per a abusar d'elles. El seu nuvi la va anar a buscar, i quan ja estaven a casa va aprofitar l'ocasió per a violar-la. L'endemà, ell la va tirar de casa i ella va intentar suïcidar-se. La van traslladar a l'hospital i diverses analítiques van confirmar que estava embarassada. Noemí va descobrir que la família de la seua parella estava intentant obtindre informes d'incapacitat per a, en cas de donar a llum, tindre la custòdia de la criatura. Ella va decidir deixar-li, va avortar i va caure en una depressió.
Acte institucional 25N
D'altra banda, aquest dijous, 25 de novembre, a les 19 hores, en la plaça d'Espanya, tindrà lloc l'acte central de la campanya organitzada per la Regidoria d'Igualtat amb motiu del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. En aquesta ocasió, la Regidoria d'Igualtat que dirigeix l'edil Julia Parra (Cs), que volgut traure al carrer l'esdeveniment principal de la campanya perquè participe la ciutadania. Gràcies a la col·laboració de Creu Roja, es crearà el que s'ha denominat “l'espai de les absents” com a símbol dels qui ja no estan entre nosaltres i nosaltres. Per part seua, des de l'Associació Espanyola contra el Càncer, l'Associació de Mestresses de casa i representants festeres es donarà lectura al poema ‘El meu nom’ d'Inma Chacón. En l'acte es llegirà un manifest institucional i comptarà amb la col·laboració d'un quartet de corda de l'orquestra ADDA·Simfònica, que interpretarà diverses peces musicals.