L'alcalde i regidora d'Igualtat presenten les activitats organitzades entorn del 25N, que inclouen tallers en instituts per a mesurar la violència masclista
El vaig donaŕa 22 es presenta el llibre '*Callladita no eres dt.́s bonica' amb testimoniatges de vaig veuré*ctimas i el 25 sàrriá l'acte institucional obert al públic.
Igualtat està treballant en la creació d'un servei multidisciplinari que comptarà amb psicòleg, treballador social i assessoria jurídica
Prevención contra la violència de gènere. Informació enfront dels mites del ‘amor romàntic’. Reflexió enfront del mínim indici de dubte que genere una relació entre un home i una dona, sobretot, si la parella està formada per joves. Per a la Regidoria d'Igualtat de Sant Joan d'Alacant la prevenció en la educación és la principal eina per a atallar la violència contra les dones. I és en la prevenció on l'Ajuntament centrarà enguany la celebració del Día Internacional contra la Violència de Gènere, organitzat entorn del 25 de Novembre.
L'alcalde de Sant Joan d'Alacant, Santiago Román, la regidora d'Igualtat, Julia Parra, i la t́ècnica d'Igualtat de l'Ajuntament de Sant Joan, Elena Criado, han presentat la programació d'actes del 25-N, Dia Internacional contra la Violència de Gènere. L'edil Julia Parra (Cs) ha destacat a l'inici de la seua intervenció que, en el que va de any 2021 han sigut assassinades 37 dones per les seues companys o ex companyss sentimentals, xifra a la qual s'uneixen 2 xiquets i una xiqueta assassinats a les mans dels seus pares. Parra ha destacat que “des de la Regidoria d'Igualtat duem a terme al llarg de tot l'any accions centrades, fonamentalment, en la prevenció. El 25-N és un dia per a visibilitzar el gran problema de la violència de gènere que pateix la nostra societat. És el nostre deure perseverar i continuar treballant per a erradicar esta tragèdia a través d'una imatge cohesionada de tolerància institucional zero”.
A més de la programació específica sobre el 25-N que es dirigirá principalment a dos sectors, la ciutadania i l'àmbit educatiu, Julia Parra ha anunciat que des d'Igualtat “farem un pas más. Estem treballant en la creació d'un servei multidisciplinari que compte amb psicòleg, treballador social i assesoría jurídica. Quan ho tinguem tot ultimat els donarem compte d'això”, ha explicat la regidora de Ciutadans.
Quant a les iniciatives obertes a la ciutadanía, se celebraran dos actes principals, oberts al públic. D'una banda, el propero 22 de novembre es realitzará la presentació del llibre ‘Calladeta no ets més bonica’, de Nuria Prieto, a les 19 hores a la sala de conferències de la Biblioteca Amelia Asensi. Es tracta d'un llibre amb els testimoniatges de deu dones que han patit violència de gènere. En esta ocasió es podrè escoltar una d'elles, anomenada Noemí, que donarà testimoniatge de l'infern que suposen els maltractaments i oferirà indicacions per a dir-los als qui aquestán patint que és possible eixir de la violència de gènere, sobretot si s'identifiquen les primeres alarmes d'una relació de maltractament. La presentació del llibre vindrà acompanyat per una exposició de les il·lustracions del llibre, obra també de Nuria Prieto.
I el dijous 25 de novembre a les 19 hores, en la plaça de Espanya, es traurà al carrer l'acte institucional contra la violència de gènereo perquè participe la ciutadanía. Gràcies a la col.laboració de Creu Roja, es creará el que s'ha denominat “l'espai de les absents” com símbol dels qui ja no aquestan entre nosaltres. Per part seua, des de l'Associació Espanyola contra el Càncer i la Asociación de Amas de Casa, es donarà lectura al poema ‘El meu nom’ d'Inma Chacón. L'acte comptará amb la col.laboración d'un quartet de corda de l'orquestra ADDA·Simfònica, que interpretará diverses peces musicals.
Per part seua, l'alcalde, Santiago Román, ha destacat que, al marge de l'acción legislativa que s'ha desenvolupat des del Congrés dels Diputats, “des dels ajuntaments s'ha de reforçar tota la labor preventiva, amb campanyes constants que arriben a tota la ciutadanía”, ha afegit.
Prevención en centres educatius
Pel que fa als centres educatius, en els centres de primària, des de la Regidoria d'Igualtat s'han programat nombrosos tallers coeducatius en diversos nivells educatius: tallers en 4t de primària sobre la deconstrucció dels mites de l'amor romàntic que s'han desenvolupat al setembre gràcies a una subvenció de la Diputació d'Alacant; tallers en 6é curs de les famílies diverses ‘Tutty’ a càrrec de Juan Lillo, desenvolupats en aquest trimestre; i altres en el nivell de 5è de Primària a partir del segon i tercer trimestre del curs.
A més, el servei de Conciliació de la Regidoria de Educació està desenvolupant també durant tot el curs diferents activitats coeducatives i el mes de novembre ja aquestá realitzant activitats com la lectura de la història ‘Jo vaig amb mi’, amb fitxes didàctiques i la configuració de les papallones dels bons tractes en honor a les germanes dominicanes Mirabal, Minerva, Pàtria i María Teresa Mirabal, tres germanes assassinades el 25 de novembre de 1960 per ordre del dictador Rafael Leónidas Trujillo, del qual eren opositores.
En els centres de Secundària i a l'Escola de Personal Adultes de Sant Joan s'ha posat en marxa la campeña ‘La violència masclista també es mesura’ amb l'objectiu d'oferir a l'alumnat adolescent una eina que els facilite la detecció dels signes de la violència de gènere en les seues relacions de festeig. L'objectiu d'esta campanya es basa en el fet que ells i elles sàpien qué és la violència contra les dones perquè sorprén que continuen pensant que el control, la gelosia, o el maltractament psicològic, amanit pels mites de l'amor romèntic, per aquest de l'amor el pot tot i ho perdona tot, són la única manera d'estimar.
Per a acostar-se a ells i a elles, s'han organitzat taules informatives en els instituts Lloixa i Luis García Berlanga, i a l'Escola d'Adults (situada en l'IES Lloixa) on es repartiran 1.500 regles i 1.500 fitxes didàctiques perquè els i les adolescents mesuren la violència en les seues relacions i detecten els signes de violència en els inicis: des del control en les xarxes fins als xantatges emocionals o les relacions sexuals no consentides. Aquesta activitat es realitzará gràcies a la col.laboració amb els equips de Coordinación d'Igualtat i Convivència dels instituts i també amb el suport de l'alumnat mediador als quals s'ha format per part de la Regidoria per a esta accions.
D'altra banda, la Concejalía d'Igualtat des de la primera setmana de novembre, ha realitzat formacions amb más de 60 professors i professores de Secundària del municipi per a presentar-los una guia didàctica per al professorat i una presentació de explicació i recursos que els ajude a les seues aules per a treballar amb l'alumnat la identificació o la prevenció de la violència de gènere entre adolescents entre les parelles de jóves. En aquest sentit, és important que elles detecten qualsevol primer símptoma de maltractament perquè no seria l'últim ja que aniria creixent en intensitat i gravetat, i que ells, rebutgen aquests comportaments en les seues relacions, ajuden a amigues en esta situació o se senten incòmodes per la presió social si són autors d'esta mena d'actituds que tenen el seu origen en la cultura masclista que tenim en la nostra societat.