Concejalía
Valencià

Aquest projecte està finançat amb els fons del PlanE 2010 del Govern Central amb un pressupost de 692.606,41 euros. L'actuació parteix d'una auditoria energètica realitzada per la Dra. Enginyera Industrial Alejandra Sellés de la qual van detallar els passos a seguir per millorar l'eficiència en el consum d'energia d'enllumenat públic i en les dependències municipals. El termini d'execució de les obres s'ha establert en tres mesos.

D'una banda s'actua sobre l'enllumenat públic, substituint els llums d'incandescència i vapor de mercuri, per llums LED i de vapor de sodi d'alta pressió, la qual cosa reduirà el consum i el cost de manteniment dels equips. Aquesta mesura permetrà estalviar 83246 kwh/any, la qual cosa amortitzarà la inversió realitzada en 7 anys, atès que s'estalvia una mitjana 48.500 euros anuals entre consum i manteniment.

Aquesta mesura reduirà així mateix la contaminació lumínica en el nostre municipi, ja que s'instal·laran reductors de flux per disminuir els nivells lluminosos a partir d'una hora en la qual el tràfic per als vianants decreix. La contaminació lluminosa repercuteix directament sobre el consum de l'energia elèctrica ja que la llum que es dispersa cap al cel implica un consum d'energia innecessari. Aquesta energia que es perd, representa un balafiament econòmic i al seu torn energètic. Un altre efecte molest sobre els ciutadans és l'ocasionat per la llum procedent de l'enllumenat que penetra a l'interior dels habitatges a través de les finestres. Aquesta intrusió lumínica afecta la privadesa i el descans dels ciutadans.

L'actuació en edificis públics permetrà un estalvi anual de 142.253 kwh/any, que permetrà una amortització de les instal·lacions en sol 3 anys, i un estalvi mitjà per a les arques municipals de 51906 euros a l'any.

El projecte substituirà els sistemes d'il·luminació en els Col·legis Públic Crist de la Pau, Rajoletes i la seva unitat de Preescolar, El Romero, Poliesportiu Municipal, Casa de la Cultura, Casal de la 3ª Edat, Mercat Municipal, Casa Consistorial, Jutjat de Paz i el Col·legi Infantil L'Ordana.


L'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant s'adhereix a la Carta d'Aalborg (carta europea de les ciutats europees cap a la sostenibilitat) a l'abril de 2001 marcant l'inici de l'Agenda 21 Local.

L'Ajuntament participa igualment en els següents Fòrums:
• Projecte urbact medint: partner UA
• Xarxa europea de municipis sostenibles de la província d'alicante
• Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima
• Xarxa Valenciana de Ciutats pel Clima
• Xarxa Provincial d'Agendes 21
• Pacte dels Alcaldes(20-20-2020)
• Associació de Promotors d'Habitatge i Sòl (AVS) a través de la seva empresa municipal d'Habitatge i Solc Persones i Ciutat SAU

El Pla d'Acció Ambiental, apareix en la Carta d'Aalborg, com un instrument fonamental en la implicació del municipi en el procés de l'Agenda 21, que persegueix la gestió d'estils de vida urbans ambientalment sostenibles.

Contribueix a l'aplicació del V Programa d'Acció Mediambiental de la Unió Europea: "Cap a un desenvolupament sostenible". Defineix els objectius i estratègies bàsiques, per a la consecució de l'objectiu fonamental de l'Agenda 21, que és el desenvolupament sostenible del municipi.