L'embassament de Tibi ha sigut històricament transcendental per a l'esdevenir de la comarca de l'Alacantí. Encara que el pantà se situa en terme municipal d'aquest municipi, el riu passa per territori de Xixona, Alacant, Mutxamel i El Campello, significant el principal proveïment d'aigua també per a Sant Joan d'Alacant, gràcies a la canalització de les seues aigües per vies com el Gualeró i altres sèquies.
A Sant Joan d'Alacant se subhastava l'aigua per a la comarca. Aquells canals van servir a més per a crear una de les hortes més florents de la província fins als anys 50, d'on van eixir reconeguts productes com, per exemple, els famosos tomàquets de Mutxamel o les creïlles del Riuet.
El citat pantà, construït en la epoca de Felipe II i declarat Bé de Interes Cultural, amb la seua presa d'arc, és una obra excepccional de ingenieria hidrualica i va ser considerada la millor de la seua epoca, a la fi del segle XVI.
Martínez va estrenar a Sant Joan, fa dos anys, la primera exposició fotogràfica que l'autor va dedicar a aquest singular paratge dins del seu projecte 'El Riu', consistint a donar a conèixer el seu ecosistema típic mediterraneo i la seua història, que no passarà als llibres de text. Costums, formes de reg, els molins i obres hidraulicas.
Però el projecte, al que s'han anat unidiendo entitats com l'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant o l'Associació Cultural Lloixa, inclou molt més. L'autor té ja programat un cicle de conferències on es repassaran totes les característiques de la flora, la geologia i la història d'aquest entorn natural.
Precisament, açò és exactament el que serà la pròxima excursió, que s'emmarca igualment en aquest projecte 'El Riu' i que partirà diumenge que ve. Una experiència amb la qual conèixer al detall totes les qualitats del paisatge, però, tot explicat “in situ” per experts en la matèria.
José Carlos Cristobal (membre del Departament de Ciències Ambientals i Recursos Naturals de la Universitat d'Alacant) i Assumpció Bortons (Cronista Oficial, Bibliotecària i Arxivera a Mutxamel), són alguns dels especialistes que s'han adherit voluntàriament al projecte i que participaran també aquest diumenge en el passeig pel pantà.
Una activitat que Fernando Martínez defineix com “una sendera cultural fàcil de realitzar” ja que es tracta d'un “passeig tranquil” en el qual “només serà necessari portar calçat còmode, aigua i un entrepà per a quan aguaite el fam”. Des de l'organització s'anima a participar, amb el seu cotxe particular, a qualsevol persona que considere interessant aquesta activitat que ja celebra la seua tercera edició del recorregut senderista.
Galeria D'Imatges