Valencià

Ahir va tenir lloc la conferència “Sant Joan Ciutat de la Salut” amb l'objectiu de congregar en un mateix lloc professionals de la ciència, l'empresa, l'administració i el turisme amb la finalitat d'analitzar les possibilitats del nostre municipi sobre innovació i oferta turística.

El regidor d'Ocupació, Economia i Desenvolupament Local de Sant Joan, Manel Giner, i l'alcalde Jaime Albero van iniciar les taules on tots dos van definir el patrimoni i la capacitat de Sant Joan per a acollir un pla estratègic lligat al Turisme de la Salut i el Benestar seguint amb el lema del nostre municipi: "Prop de tot". En la primera taula “Possibilitats del nostre territori per a la innovació i el desenvolupament”, Salvador Martínez (director de l'Institut de Neurociència de la UMH)  llançava una eina clau per a la innovació que és focalitzar els recursos en un sol tema: “no ser tot, ser molt bo en alguna cosa”. També Tonia Salines, directora del Parc Científic de la UMH, afegia poder fer les recerques més capdavanteres en tecnologia i coneixement i poder traslladar-les al carrer vinculant el municipi amb el campus de la UMH de Sant Joan. Antonio Ferrer, president de AntalGenics, va destacar la rellevància de les empreses spin-off promogudes des de la comunitat universitària, per a formar als alumnes en un àrea lligada estretament a la innovació i que no s'havia impartit des dels plans d'estudis.

En la segona taula sobre desenvolupament comarcal, Antonio Martínez Puche, responsable del projecte AVALEM Territori, presentava mitjançant els diagnòstics i les estratègies territorials d'aquest projecte la importància de traçar línies estratègiques a través de la inserció de sectors desfavorits, millorar la formació i posseir una estructura empresarial sòlida afavorint les activitats empresarials emergents i l'accés a l'ocupació de dones. Per la seua banda, Mª José Mira, Secretària Autonòmica de Model Econòmic i Finançament també posava en valor aquestes mateixes accions ja que s'ha d'aprofitar al màxim cada comarca i, a través de la Llei d'Àrees Empresarials, es pretén impulsar especialment les àrees industrials que estan més endarrerides o paralitzades. Una altra dada fonamental ha sigut la gran inversió en iniciatives per al foment d'ocupació en el nostre territori; l'exemple ho va donar Manel Giner, edil d'Ocupació de l'ajuntament de Sant Joan, referint-se al programa AVALEM Joves com a eina per a fixar talent. Una de les problemàtiques esmentades per Antonio Martínez Puche i l'alcalde de Sant Joan, Jaime Albero, és la dificultat a l'hora de percebre una identitat comarcal, ja que açò s'ha de tenir en compte per a traçar les línies estratègiques fonamentals del pla d'innovació dels municipis i de manera conjunta a nivell comarcal.

En l'última taula sobre Turisme de la Salut i Benestar, es va focalitzar en la capacitat de Sant Joan i de la comarca de l'Alacantí per a atraure a un tipus de visitant que, a més de demandar uns serveis mèdics de qualitat, puga gaudir d'altres serveis complementaris ja que la seua estada mitjana és major que la d'un turista vacacional. A més, com va comentar Felipe Lozano (de l'Associació Alacantina de Periodistes Turístics) es fa necessària l'adaptació al client, la promoció de la nostra destinació posant en valor el nostre clima i agrupar tots els serveis que podem oferir-li al visitant en un únic paquet que li atorgue una excel·lent experiència.