Ana Blasco es va proclamar subcampiona del món de rem en mar tan sols dos anys després de començar a practicar aquest esport i Victoria Chezner és pintora i doctora en Belles arts amb menció europea.
El passat 7 de març, la Casa de Cultura va acollir l'acte central de l'agenda per a commemorar el Dia Internacional de la Dona. Allí, la regidoria d'Igualtat va entregar els premis ‘8 de Març’, els quals en aquesta ocasió van distingir a la pintora i vicedegana de la Universitat de Murcia, Victoria Chezner, i a la campiona de rem, Ana Navarro, totes dues de Sant Joan i amb carreres d'èxit.
La regidora de l'àrea, Clara Rodríguez, va aprofitar la seua intervenció per a recordar les greus conseqüències a les quals es van enfrontar quatre dones en quatre continents diferents per ser activistes en pro del feminisme, l'única via “per a aconseguir la igualtat d'oportunitats entre dones i homes”.
Rodríguez va lamentar que hui dia es continuen posant en dubte les reivindicacions feministes i es va sincerar amb els assistents relatant anècdotes personals que li han portat “a reafirmar-se” com a feminista. Així, l'edil va recordar que a l'única xiqueta que jugava al futbol en el col·legi li cridaven gallimarsot o que els seus amics homes “eren incapaços de plorar o de comptar com se sentien” als 18 anys.
A més, la regidora va assenyalar que en la seua carrera política s'ha posat en dubte la seua vàlua per la seua forma de vestir o de parlar, alguna cosa que no ha succeït amb els seus companys homes. “M'han tractat amb condescendència i paternalisme o m'han titllat d'histèrica o ravalera quan he sigut més vehement”, va assegurar.
Per la seua part, l'alcalde accidental, Manel Giner, va recordar els avanços en matèria d'igualtat dels últims anys, com la Llei de Matrimoni Igualitari o la Llei Contra la Violència de Gènere, contra els quals arremet un sector de població, minoritari però que fa molt soroll. Giner va lamentar que hi haja qui equipare la defensa de la igualtat amb una cosa tan atroç com el nazisme i va instar a totes les persones, homes i dones, a defensar la justícia social i per tant el feminisme.
L'acte va estar amenitzat per algunes integrants de l'associació Lucentum d’ames de casa, consumidors i usuaris de Sant Joan, que van llegir poemes i textos per a reflexionar sobre el feminisme i el paper de la dona en la societat. Per la seua part, la cantant lírica Patricia Gozalo va reinterpretar cançons protagonitzades per dones de l'escena actual com Rozalén o Pasión Vega.
Una esportista d'elit de 17 anys
Ana Navarro Blasco compaginava els seus estudis amb la gimnàstica rítmica fins que als 15 anys va patir una lesió greu. No podria practicar aquest esport mai més. El dur revés va afectar la jove, però va aconseguir sobreposar-se. No volia donar l'esquena a l'esport i la competició, que l'apassiona, així que es va decidir pel rem. Un any després de començar a practicar ja estava collint èxits: premis autonòmics i nacionals.
Després de dos anys formant part del Club de Regates d'Alacant, l'equip nacional espanyol juvenil de rem la va cridar per a representar al país en competicions internacionals. Era, i és, una de les cinc millors remeres d'Espanya. A l'octubre de 2018 es va proclamar Subcampiona del Món de Rem de Mar a Sydney, el Canadà.
Una llorejada carrera de producció artística i científica
A la pintora i professora universitària Victoria Chezner el premi ‘8 de Març’ li ha fet “reflexionar sobre el que he fet últimament”. Que el seu poble reconega la seua trajectòria li ha resultat “emocionant”. La carrera de Chezner és brillant. Com a acadèmica, és doctora en Belles arts amb menció europea i ha centrat la seua investigació en el paisatge. També al paisatge dedica la seua obra pictòrica, amb la qual ha exposat en diferents països d'Europa i Llatinoamèrica.
Chezner és a més vicedegana en la Universitat de Múrcia. Sobre aquest tema, reflexiona sobre la poca quantitat de dones en càrrecs de responsabilitat en la Universitat, encara que “hem demostrat que som capaços de gestionar. No som pitjors que els homes, en absolut”. No obstant això, encara que les dones són majoria en els graus universitaris i els estudis de màster, la xifra es reverteix en estudis de doctorat i en equips d'investigació. I això a pesar que “les dones es porten el 80% dels premis extraordinaris de fi de carrera” amb els quals es distingeixen als millors expedients acadèmics de cada disciplina.
Respecte a la dona en la pintura, Chezner també es pregunta perquè la seua presència és molt menor que la dels homes en els concursos nacionals i internacionals, tant en el rol de participants com en el de jurat, mentre que són el doble en les carreres de Belles arts.