Concejalía
Valencià

El divendres a la vesprada es va inaugurar l'exposició ‘Filles del Feminari’, un homenatge a aqueixes alacantines pioneres que porten més de dues dècades treballant per la igualtat efectiva i real. També es va celebrar una taula redona sobre la participació de les dones en la gestió. Conclou així un mes replet d'activitats d'oci, culturals i formatives organitzades per la regidoria d'Igualtat per a commemorar el 8 de Març. Clara Rodríguez celebra haver organitzat una agenda d'actes tan completa, però insisteix que la Igualtat “no és cosa d'un dia ni d'un mes, és cosa de les polítiques que s'implementen tot l'any”. En la campanya del 8M, que ha posat en valor a les dones com a creadores, “l'Associació Lucentum de Mestresses de casa s'ha bolcat, com sempre”, postil·la Rodríguez.

Filles del Feminari, un homenatge necessari

‘Filles del Feminario’ és una exposició del col·lectiu La Lupa Violeta. Recopila bona part del treball que durant més de dues dècades han desenvolupat les dones associades sota el nom Feminari. “Unes dones que han sigut referents, han plantat la llavor de la qual nosaltres, anys després, hem pogut aprendre”, detalla Covadonga Peremarch, de la Lupa Violeta.


En opinió de Clara Rodríguez, aquest és un homenatge “necessari” perquè “encara que es diu que ja estem en la quarta ona del feminisme, hi ha moltes persones, dones i homes, que han lluitat perquè hui es pot parlar lliurement d'igualtat i perquè s'haja avançat sobre aquest tema”. Una cosa especialment important en un moment com l'actual, en el qual “hi ha fins i tot partits polítics que intenten denigrar tota aqueixa lluita que s'ha fet”.


Taula redona “Gestionant en femení”


En la taula redona “gestionat en femení” van parlar de la seua trajectòria tres dones: Mila Sánchez, empresària i directora de Blue Elephant Room, Irene Ramos, Doctora en sociologia i professora de la UA i Mara Avi, directora i presentadora del programa de televisió “L'Explanada”. Mar Gordillo, psicòloga de Serveis Socials de l'Ajuntament, va ser l'encarregada de moderar la sessió. Les participants van reflexionar conjuntament de temes com el lideratge femení, la coresponsabilitat familiar o la dona en els mitjans de comunicació. Així mateix, van proposar mesures concretes a seguir per a aconseguir la igualtat real.

A través d'aquesta iniciativa “hem pretés visibilitzar el paper de les dones en les àrees de gestió i els problemes als quals ens enfrontem habitualment, com la possibilitat de conciliar la vida familiar i laboral o el sostre de cristall que produeix que no aconseguim aqueixos llocs de direcció”, ha detallat l'edil Rodríguez.

Des de la seua experiència com a empresària, Mila Sánchez va posar de manifest la possibilitat real d'aplicar mesures de conciliació en les PIMES. Mara Avi va denunciar la sexualizació de les dones en els mitjans de comunicació i va lamentar el poc avanç que s'observa en aquest àmbit. Per part seua, Irene Ramos va destacar la necessitat de posar l'accent en la coeducació per a aconseguir un futur més igualitari i va reivindicar el paper de les polítiques públiques en les tasques de cura per a afavorir la conciliació. Després del debat, va ser el públic assistent el que va prendre la paraula per a realitzar preguntes als
ponents.


La regidoria d'Igualtat celebra diferents campanyes de visibilització al llarg de l'any amb motiu de dates com el 8M, el 25N, l'Orgull LGTBI o el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. També organitza tallers, xarrades i un altre tipus d'activitats formatives tant en centres escolars com obertes a la ciutadania en general per a continuar "educant en feminisme i posant sobre la taula les desigualtats amb la finalitat de combatre-les”, ha explicat Rodríguez.