Les activitats familiars i gratuïtes s'estenen del 6 al 9 d'octubre i des del dijous 12 el centre històric acollirà un Mercat ambulant Renaixentista
El mes d'octubre arranca a Sant Joan amb una agenda d'actes culturals festius i lúdics molt completa i variada. Les regidories de Cultura, Festes i Majors han programat per a tot el llarg cap de setmana del Nou d’Octubre des del divendres 6 fins al dilluns 9 una sèrie d'esdeveniments per a tots els gustos, públics i edats, als quals sumarà durant el pont del 12 d'octubre un Mercat Renaixentista per a fomentar l'activitat cultural i comercial.
Per a donar a conéixer l'àmplia programació, aquest matí s'ha oferit una roda de premsa en la qual han intervingut l'alcalde de Sant Joan, Santiago Román, i els regidors de Festes, Majors, Cultura i Comerç, Charo Tomás, Carmen Navarro, David Aracil i Manuel Nieto. Al costat d'ells també han intervingut el president de la Junta de Penyes, José María Sánchez, i la presidenta de la Casa d'Andalusia, Rosi Grau, dues entitats que també celebren activitats aquest pròxim cap de setmana.
En opinió de l'alcalde, Santiago Román, “aquests actes tan variats ens ofereixen dos llargs caps de setmana, amb actes molt atractius per al poble de Sant Joan com per als visitants que es poden acostar a la nostra localitat”. Román ha destacat que el cap de setmana del *Nou d’Octubre comence i acabe amb dos aniversaris, “el documental sobre els 40 anys de les Penyes i el llibre dedicat als 75 Anys de les Reines de les Festes del Crist, dues efemèrides que us identifiquen com a poble”, ha afegit l'alcalde.
Per ordre cronològic, el llarg de setmana d'activitats d'oci i entreteniment començarà el divendres, 6 d'octubre. A les 20.00 hores, la Societat Musical La Paz inaugura una exposició artística a la Sala Roberto Mira de la Biblioteca Municipal. Una hora després, a les 21.00 hores, en la Plaça Josep Carreras, serà l'estrena del documental ’40 anys amb tu’, un treball que, segons ha explicat el president de la Junta de Penyes, José María Sánchez, “recull el naixement i l'evolució de les Penyes de les nostres Festes Majors, en el qual s'ha estat treballant durant set mesos i s'ha aconseguit 30 hores de metratge, per la qual cosa l'esforç de síntesi ha sigut molt gran”. José María Sánchez ha agraït “el suport econòmic de l'Ajuntament de Sant Joan i la labor cinematogràfica de Joan *Chápuli”, així com la col·laboració de l'Arxiu Municipal, la revista *Lloixa, totes les penyes i periodistes que han participat e aquest treball”, ha afegit Sánchez.
Per part seua, l'edil Charo Tomás ha destacat que aquest treball “posa en valor encara més, si cap, les nostres festes, que han estrenat la declaració de Festes d'Interés Turístic Província rebut tot tipus de felicitacions”. La regidora de Festes també ha animat a participar en l'acte previst el dissabte 7 d'octubre. “Davant les peticions de moltes persones, sobretot de persones majors del poble que ens preguntaven per què no es feia una processó en honor de la patrona de Sant Joan, la Verge del Rosari, aquest dissabte, Dia de la Verge del Rosari, la nostra patrona eixirà en processó”, ha comentat Tomás, que ha agraït la coloració del rector, Roque Carlos Jiménez. Els actes en honor de la Verge del Rosari començaran a les 20.00 hores, amb una missa a l'església de Sant Joan Baptista, seguida de la processó. I per a acabar el dia de festivitat, a les 24:00 hores, en l'avinguda de la Llibertat, es dispararà el castell que no es va poder llançar aquest estiu en les Festes de Fabraquer.
Trobada Intercasas regionals
El diumenge 8, a les 11.00 hores, en la Plaça L’Ordana, començarà la I Trobada Intercasas Culturals de les Cases Regionals d'Alacant. La presidenta de la Casa d'Andalusia ‘Rafael Alberti’ de Sant Joan, Rosi Grau, ha agraït la col·laboració de l'Ajuntament de Sant Joan i de la Diputació d'Alacant i ha explicat que, a més del Cor Candela de l'agrupació local, l'esdeveniment comptarà amb el Cor Flors del taronger de la Casa d'Andalusia ‘Juan Ramón Jiménez’ d'Alacant i amb el Cor Rociero ‘Blanca i Verde' de la Casa d'Andalusia ‘Rafael Alberti’ de Torrevieja. Com a assistents, acudiran a Sant Joan representants de la Hermandad del Rocío d'Alacant, el Centre Gallec a Alacant, i Casas i Centres Regionals de Conca, Hellín, Aragó, Albacete, Astúries, Castella-la Manxa i el Rebolledo.
El dilluns 9 d'octubre acollirà a partir de les 12.30 hores el Dia del Major Santjoaner, una celebració que es va haver de suspendre el 2 de setembre per culpa de les condicions climatològiques. Per a aprofitar el matí festiu, la Regidoria de Majors organitza la tradicional Desfilada de Mantons de Manila i Bruses, des de la Plaça L’Ordana fins al Centre de Majors. L'edil Carmen Navarro ha mostrat el seu desig que “les persones majors de Sant Joan gaudisquen d'una dia molt assenyalat per a ells, per al que també hi ha previst un vi d'honor i un sorteig de regals cedits per components de l'Associació de Comerciants, als quals agraïsc la seua col·laboració una vegada més”, ha afegit Navarro.
Un Nou d’Octubre de cultura i tradició
El cartell creat per a il·lustrar el Nou d’Octubre es basa en l'alçat original de la Casa de Cultura, un edifici construït fa 30 anys i que ara es troba sense activitat per a reparar la instal·lació de l'aire condicionat. No disposar de la Casa de Cultura fa que “s'ha ja tret la cultura al carrer, amb actes que també busquen la deslocalització aparia acostar-se a tots els racons i minimitzar les molèsties”, ha destacat el regidor de Cultura, David Aracil.
La programació preparada per la Regidoria de Cultura amb motiu del Nou d’Octubre va començar diumenge passat, dia 1, amb un concert en el Parc Municipal de la Colla Tripilitrop i Colla Sargantana, una actuació per a posar en valor la música tradicional que va comptar amb la col·laboració del *Institut *Valencià de Cultura. El regidor de Cultura, David Aracil ha explicat que la programació contínua dissabte que ve, dia 7, a partir de les 22.30 hores, amb el *Correfocs del 9 d´Octubre, que es desenvoluparà per una zona àmplia, per a afavorir la seguretat com és la Plaça de la Constitució i el carrer Cronista Sánchez Buades (el pas elevant sobre l'antiga N332).
El diumenge 8, a les 12.00 hores en la Plaça Maisonnave, serà el torn de l'obra de teatre infantil, ‘Els nostres monstres’. Aqueix mateix diumenge, a les 16.30 hores, es disputarà en Benimagrell el XX Memorial ‘Jaime Olcina’ de Pilota Valenciana, una partida amb jugadors de primer nivell provincial, que forma part del programa del Nou d’Octubre, en suport a l'esport autòcton valencià per excel·lència.
I per a tancar la programació, el mateix dia 9, a les 19.00 hores, l'Ajuntament de Sant Joan ha programat en la Plaça d'Espanya la presentació del llibre ‘75 Años de Reines y Damas de las Fiestas del Cristo’, una obra escrita per Susana Raña García, que passara a formar part de la col·lecció d'obres editades per l'ajuntament amb motiu de la Festa de Tots els Valencians. Esta presentació també es convertirà en el colofó als actes en homenatge als 75 Anys de les Reines i Dames de les Festes del Crist, en organitzar-se, en un entorn tan assenyalat com la Capella del Cristo i la Plaça d'Espanya, un acte institucional amb la dona santjoanera i les Festes Majors com a protagonistes.
I amb aqueix mateix objectiu de “traure l'activitat cultural al carrer”, l'edil David Aracil ha anunciat la realització d'un Mercat Renaixentista de la Història, la Cultura i la Ciència, que tindrà lloc entre el 12 i el 15 d'octubre en ple centre històric. En concret, en l'últim tram del Carrer Major i Carrer Comandant Seva, la Plaça d'Espanya, la Plaça Maisonnave i els Jardins del Mestre Guillermo Ivorra. Per a Aracil, l'espai triat “evita haver de tallar la Rambla, en usar carrers per als vianants o semipeatonales i no haver de retirar molts aparcaments de vehicles”.
El Mercat Renaixentista es basarà en la commemoració del descobriment d'Amèrica per Cristòfor Colom l'any 1492. Aqueix fet va representar el primer contacte entre dos mons, representat en la unió de llengües i cultures diverses. Per aquest motiu, el mercat tindrà una estètica renaixentista, amb artesans i mercaders. La inauguració serà el dijous 12, a les 10.30 hores, amb l'obertura a càrrec dels Tambors i Cornetes dels Reals Guàrdies Alabarders. Durant quatre dies hi haurà animació amb bufons de la cort, embruixadors, bruixots, alquimistes, dimonis, follets, acròbates, xanquers i malabaristes de circ, bards, trobadors i un Drac Roig.
La Plaça d'Espanya es convertirà en un Corral de Comèdies, on s'ha programat un taller infantil de la Cort dels Reis Catòlics, on monitores del servei de conciliació, de la Regidoria d'Educació, atendran escolars en una jornada no lectiva en els col·legis. També hi haurà tallers infantils dels Cavallers de Castella i Aragó, amb Karen Kaffune de Cua de Ratolí, un taller de fang de la terrissaire María Aracil, un recital de les Donzelles del Regne de València, a càrrec del cor de l'Associació Lucentum de Mestresses de casa, i un concert polifònic renaixentista de la Societat Musical La Paz, que interpretarà el programa que estan preparat per al certamen de Millor Banda de la Comunitat Valenciana (previst el 22 d'octubre a València). Quant a les exposicions, hi haurà mostres temàtiques sobre el Descobriment d'Amèrica (en la façana de l'ajuntament), una Cambra de tortura en el Renaixement i els Invents de Leonardo da Vinci.
Finalment, a la meitat del pont, el 13 d'octubre, a les 20 hores, s'inaugurarà a la Torre Ansaldo les obres seleccionades en el 56é Certamen de Pintura ‘Vila de Sant Joan’ i II Premi Jove ‘Vila de Sant Joan’, el concurs artístic més veterà que s'organitza a Sant Joan.