Concejalía
Valencià

Van assistir també a l'acte el delegat del Govern a València, Ricardo Peralta, i el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Juan José Moragues, així com pel director general d'Acuamed, Carlos Massa. També han estat presents els alcaldes de Mutxamel i del Campello, Asunción Llorens i Juan Ramón Varó, respectivament.

La planta que es comença a construir ara en els termes municipals de Mutxamel i El Campello, a Alacant, suposa una inversió de més de 60,5 milions d'euros, incloses les assistències i expropiacions. El pressupost d'obra, juntament amb els costos d'operació i el manteniment, és de 55 milions d'euros, una part dels quals serà finançat amb Fons Europeus.

Aquesta planta aportarà 17,5 hectòmetres cúbics de nous recursos hídrics, destinats íntegrament al proveïment d'unes 200.000 persones de la comarca de L'Alacantí.

En l'actualitat, el proveïment d'aigua per al consum humà en els municipis de L'Alacantí i la Marina Baixa es realitza fonamentalment des de captacions subterrànies, amb el que els aqüífers es troben sobreexplotados. Amb l'aporti garantit per la nova desaladora es cobriran de forma sostenible les necessitats hídriques de la zona, facilitant la recuperació d'aquests aqüífers.

La seva engegada suposarà un important avanç en l'execució del pla de dessalació impulsat pel Ministeri de Medi ambient, i Mitjà Rural i Marí a la Comunitat Valenciana, assegurant un aporti de recursos hídrics suficients, garantits i de qualitat, plogui o no plogui.

OSMOSIS INVERSA

L'execució de les obres de la planta de Mutxamel/El Campello, inclosa en la Llei 11/2005 i declarada d'interès general, prioritària i urgent, corre a càrrec de la Unió Temporal d'empreses constituïda per Degremont S.A., Drago Sub S.A., Rover Alcisa S.A. i Acsa Obres i infraestructures S.A.

L'obra consisteix en la construcció d'una dessalinitzadora d'aigua de mar, per osmosi inversa, amb una capacitat de producció de 50.000 metres cúbics diaris en cinc línies de producció, equivalents a 17,5 hectòmetres cúbics anuals, ampliables en el futur si les necessitats així ho requereixen. Encara que la planta se situa en la localitat de Mutxamel, diverses importants infraestructures se situen al Campello.

La línia de tractament consta dels següents processos: captació mitjançant presa directa, bombament de l'aigua de mar a la planta, planta de tractament (pretractament físic-químic, osmosi inversa, postratamiento, estació de bombament d'aigua tractada per a connexió amb xarxa de proveïment), evacuació de la salmorra de rebot i serveis auxiliars.

En tota la Comunitat Valenciana el Govern ja té, en servei o en diferent fase d'execució, un total de 9 dessalinitzadores (Una, la de Sagunt, a València; 2 a Castelló: Cabanes-Oropesa i Moncófa, i 6 a Alacant: Torrevella, el Campello-Mutxamel, Denia, Guardamar, Alacant II i ampliació d'Alacant I).