En paraules d'Ortiz, els Pressupostos Participatius són “una aposta clara que vam proposar als electors i a tota la ciutadania” que es desenvolupa en el municipi des de 2005. Les noves edicions celebrades des de llavors permeten a la corporació municipal “continuar en la línia de millorar en la possibilitat que els ciutadans i ciutadanes participin a l'hora d'elaborar els pressupostos municipals”.
Tant Ortiz com Pérez expliquen que fomentar la participació ciutadana a tots els nivells suposa una línia fonamental en la forma de plantejar la política de la corporació municipal. “Cada vegada és més la nostra obstinació per a ampliar les vies de participació”, declara Pérez. “El fons de la qüestió és que participin, que s'associïn, que opinin… Que no es conformin només amb les urnes”, explica Ortiz. “Pretenem que els ciutadans i ciutadanes no només votin cada quatre anys, sinó que participin durant els quatre anys”, apunta la Regidora de Participació Ciutadana.
L'assistència a les assemblees i la participació en el procés posterior significa la interacció “de tu a tu amb els polítics”, permet conèixer el funcionament dels processos interns de l'Ajuntament i desenvolupar “tot un procés d'interacció per a generar un teixit social de participació”, exposa Ortiz. “És una forma directa i compromesa de l'equip de govern”.
Com en les experiències anteriors, podran participar els veïns a partir de 16 anys. El municipi es divideix en quatre zones a les quals correspon una assemblea. Seran els dies 19, 20, 21 i 22 de maig en el Poliesportiu Municipal, la Plaça de Benimagrell, la Casa de Cultura, i el C.P El Romero. Però aquest any s'introduïxen novetats que persegueixen, com explica Pérez, “fer la participació més àgil, més flexible i ràpida”. Les propostes es podran presentar en l'Ajuntament o a través de l'adreça electrònica participa@santjoandalacant.és del 12 al 16 de maig. Tota la informació sobre el procés està disponible en la web de l'Ajuntament de Sant Joan’d Alacant http://www.santjoandalacant.és/participacionpressupostos.asp
Aquest any les demandes es dividiran en dos grups, reclamacions i suggeriments i propostes, el que facilitarà la seva priorització, resolució i seguiment. Altra novetat acordada per l'equip de govern és que ja no haurà un pressupost prefixat, sinó que dependrà del que els ciutadans demandin. “En aquest sentit serem flexibles”, explica Pérez, que també informa que les demandes poden arribar a ser tan importants que requereixin una execució plurianual.
Pérez anima a la participació dels veïns de cadascuna de les zones ja que “està el programa electoral, que ho vam portar a terme per a les coses grans, però són les coses petites de cada zona les quals perceben els veïns i veïnes” i “de vegades les petites coses les quals fan més agradable viure aquí”. La Regidora de Participació Ciutadana explica que en cada assemblea “haurà un servei de ludoteca, perquè volem donar totes les facilitats perquè totes les persones puguin participar”.