Valencià

L’Ajuntament de Sant Joan i l’Àrea de Govern de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de Madrid van signar ahir, 22 de novembre de 2018, la ratificació de la col·laboració mútua en l’àmbit de la participació directa i individual de la ciutadania.

El protocol de col·laboració, signat l’11 de juliol de 2018, permet la utilització de la plataforma Decide mitjançant la qual la ciutadania podrà plantejar idees i necessitats “de manera directa” i proposar decisions sobre el servicis públics mitjançant l’Internet. Aquesta iniciativa ha rebut, per part de l’ ONU, el Premi al Servei Públic 2018.

A l’acte de signatura en el Palau de Cibeles van acudir la regidora de Participació Ciutadana, Clara Rodríguez Montesinos, junt a la representació dels municipis d’Ondara (Alacant), Arcos de la Frontera (Cadis), Puerto Real (Cadis), Luján de Cuyo (Argentina), Quito (Ecuador) i la Universitat A Coruña. L’Ajuntament de Madrid va estar representat per Pablo Soto, delegat de Participació Ciutadana, Transparència i Govern Obert.

Amb aquestes noves incorporacions ja són més de 100 les institucions de 33 països les que s’han compromès a utilitzar la plataforma de participació creada per l’Ajuntament de Madrid. La signatura s’ha produït coincidint amb l’esdeveniment CONSULCon 18, tres jornades repletes de conferències, taules redones i tallers que busquen aprofundir en la democràcia directa i en la participació ciutadana.

El model de participació està fonamentat en un portal de Govern Obert amb llicència AGPLv3 i sota l’aplicació Cónsul. Aquest model desenvolupat i implementat resulta replicable per altres administracions que poden aprofitar l’experiència de Madrid per a adaptar-la a la seua estructura. En aquesta línia, la creació de vies de comunicació, suport i enteniment mutu permetran compartir coneixements i experiències, cosa la qual implicarà una millora contínua del tipus de participació al qual s’aniran sumant experiències i visions d’altres administracions públiques.

A l’actualitat, una vegada realitzats els treballs d’adaptació a l’estructura de la plataforma, la regidoria de Participació Ciutadana desenvolupa els treballs d’edició amb la finalitat de que puga ser utilitzada pel públic en general. D’aquesta manera, es facilitarà la participació de la població en els assumptes públics sotmetent a la seua deliberació els continguts especialment significatius de l’acció municipal. També s’arreplegaran les propostes d’actuació per a la millora de la ciutat, tant individuals com col·lectives, amb l’objectiu d’elevar-les i dirigir-les a l’autoritat o òrgan municipal competent.