Concejalía
Valencià

La Regidoria de Sanitat fa un pas més en la seua política de prevenció i deshabituació de l'hàbit tabàquic amb la finalitat d'aconseguir que Sant Joan d´Alacant es convertisca en un municipi de referència en la lluita contra aquesta addicció. “És responsabilitat de les administracions públiques fer tot el que siga a la nostra mà per a conscienciar dels efectes de l'addicció al tabac sobre la salut tant individual com col·lectiva”, ha afirmat Julia Parra.

El Pla Municipal de Prevenció d'Addiccions 2022-2025 de l'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant recull el compromís de treballar en l'establiment de mesures encaminades a previndre el tabaquisme, protegir la ciutadania davant els seus efectes i fomentar l'abandó del consum de tabac.

Segons ha afirmat la regidor de Sanitat, la llei regula els espais on no està permés fumar, amb especial protecció a col·lectius vulnerables com els menors, i és un deure per part dels ajuntaments vetlar pel seu compliment. “En aquest sentit, es procedirà a senyalitzar clarament els parcs infantils i zones de jocs per a la infància amb cartells que ens recorden la responsabilitat que tenim els adults de donar exemple i protegir els nostres xiquets del fum del tabac. Recordar és una manera de crear consciència”, ha assegurat Julia Parra.

Amb l'objectiu d'anar un pas més enllà dels estipulat, l'edil de Sanitat, Julia Parra, i el president provincial de l'Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), Fermín Crespo, han subscrit hui un conveni per a col·laborar en el projecte denominat “Espais sense fum”. “Amb aquesta signatura l'ajuntament es compromet a donar la prioritat que mereix un tema tan important per a la salut pública i per a una societat on prevalguen els hàbits saludables”, ha afirmat l'edil.

Amb aquest conveni s'inicia una nova via que pretén habilitar més espais sense fum dels quals la legislació hui dia contempla.

Segons el president provincial de AECC, “és important que cale en la societat que l'abandó del tabac sempre té un retorn de salut”. Fermín Crespo ha afegit que un dels objectius de la AECC està aconseguir en 2030 la primera generació lliure de fums i ha recordat que un de cada tres càncers tenen una relació directa amb el tabac.

Entre les noves accions que es posaran ja en marxa es troba el repartiment en els establiments d'hostaleria d'uns adhesius tipus vinil que, a través d'un codi QR enllacen amb l'aplicació per a deixar de fumar ‘Respirapp’, així com l'organització de la 2a edició del “Taller per a deixar de fumar i l'adequada gestió de les emocions com l'ansietat”, en col·laboració AECC.

Per part seua, la tècnic municipal de Sanitat, Sonia Mira, ha destacat la importància d'implicar els veïns i col·lectius socials en la creació dels nous espais lliures de fums. “La participació ciutadana és fonamental per a poder fer de Sant Joan un exemple a seguir en matèria de prevenció d'addiccions com el tabac”, ha afirmat.

La regidor de Sanitat ha afegit que és necessari fer un major esforç per a aconseguir bandejar un hàbit tan perjudicial. “Els adults som els espills de les noves generacions. Som el seu exemple. I és la nostra responsabilitat fer tot el que siga a la nostra mà per a evitar inèrcies errònies. Hem d'aconseguir desvestir al tabac d'elements positius perquè no hi ha cap que compense el mal que produeix”, ha subratllat.