La regidora de Sanitat, Julia Parra, destaca que aquest document “planteja accions concretes contra el mapa actual de les conductes addictives”
El III Pla Municipal de Prevenció d'Addiccions ja és una realitat. El ple de l'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant celebrat aquesta setmana ha aprovat aquest document que marcarà les línies de treball per als pròxims quatre anys, 2022-2025, uns eixos que guiaran i harmonitzaran les diferents estratègies en prevenció de conductes addictives i promoció de la salut en el municipi de Sant Joan d'Alacant. La proposta sotmesa a la votació del ple de la corporació, defensada per la regidora de Sanitat, Julia Parra (Cs), va ser aprovada per unanimitat, per la qual cosa va rebre el suport de tots els grups polítics municipals. L'edil de Ciutadans va agrair el suport unànime i que des d'altres grups municipals es felicitara el treball realitzat per l'àrea de Sanitat.
Aquest tercer pla dona continuïtat a l'I Pla Municipal de Drogodependències, que va tindre una vigència de quatre anys (2008-2012), prorrogant-se 4 anys més fins a la confecció de l'II Pla de Prevenció de Drogodependències i altres trastorns addictius (2017-2020), elaborat per la tècnica municipal de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (*UPCCA) i impulsat per la Regidoria de Sanitat. Com és perceptiu en aquest cas, el nou pla dona compliment a la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de Salut de la Comunitat Valenciana, que en el seu Títol 2, Article 6, assegura que les entitats locals amb més de 20.000 habitants són les responsables de “l'aprovació i execució d'un pla municipal sobre trastorns addictius, elaborat en coordinació i de conformitat amb els criteris establits en el Pla Estratègic sobre Trastorns Addictius de la Generalitat”. I en segon lloc, aquest document ha rebut l'informe favorable de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que ostenta les competències en matèria de trastorns addictius, un document preceptiu, vinculant i imprescindible abans de poder abordar un pla de prevenció d'addiccions.
Sobre la base de totes aquestes consideracions, l'III Pla Municipal de Prevenció d'Addiccions de Sant Joan d'Alacant contempla el diagnòstic més actualitzat i tangible al qual s'enfronta en aquests moments, tant l'administració local com la societat que ens envolta.
Quant al mapa de les diferents conductes addictives al qual s'enfronta el municipi de Sant Joan d'Alacant:
- Les drogues més consumides són, en primer lloc, l'alcohol, seguidament tabac i cànnabis, per aquest ordre.
- Irrompen els cigarrets electrònics i la seua baixa percepció de risc, i es parla manifestament de l'ús de pipes entre la població més jove adolescent.
- En relació a l'abús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (*TICOs), amb l'ús compulsiu d'internet, mòbils, videojocs, etc, es dona una major percepció de la problemàtica per part de la ciutadania, aconseguint nivells importants d'abús en el col·lectiu pertanyent a la franja d'edat d'entre els 15 i 24.
- El joc d'apostes, en format en línia majoritàriament, entre la població adolescent i els seus riscos és un problema present que s'ha d'atendre. En aquest sentit, des de la *UPCCA de la Regidoria de Sanitat, com a novetat, s'incorporen nous programes dirigits a la prevenció del joc d'apostes. A més, es continua amb els programes de prevenció de l'abús de drogues, del bon ús de les *TICOs, i programes d'habilitats per a la vida per als més xicotets en Educació Primària.
Una altra novetat que presenta aquest nou pla consisteix en el fet que s'han incorporat en l'àmbit familiar les sessions a famílies, impartides tant de manera en línia com presencials. En l'àmbit comunitari, es continua treballant en campanyes de sensibilització en la prevenció de conductes addictives a professionals i a la ciutadania.