L'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant en col·laboració amb Aigües d'Alacant, posa en marxa des de hui la campanya “N'hi ha prou de DIMINUTIUS” que durant 2 mesos pretén conscienciar a la ciutadania sobre el cost econòmic i mediambiental que suposa el llançar elements inadequats pel vàter.
El consistori es troba preocupat per l'elevat cost econòmic i mediambiental que suposa l'hàbit de llançar al vàter bastoncillos, compreses, bolquers, tovalloletes no degradables i, des de l'inici de la pandèmia, màscares higièniques. Tots aquests objectes provoquen embossos en la nostra xarxa de clavegueram, problemes en les centrals depuradores de tractament d'aigües residuals i agredeixen de manera greu al nostre medi ambient.
Decidits a reduir aquest problema hui s'ha celebrat una roda de premsa a la qual han assistit pel consistori de Sant Joan d'Alacant la Regidora d'Urbanisme, Energia i Aigua, Eva Delgado la qual ha remarcat el caràcter econòmic d'aquest problema ja que “els costos anuals per al municipi superen els 100.000 euros a l'any, al que cal sumar els problemes de desbordaments, olors i desatascos, per la qual cosa hem de prendre consciència que un xicotet gest, soluciona un gran problema”, raó per les quals, al costat d'Aigües d'Alacant, el municipi ha posat en marxa aquesta campanya.
Com a problema mediambiental vinculat al clavegueram urbà, la Regidora de Neteja, Gestió de Residus i Medi Ambient, Esther Iborra ha incidit en el fet que ”aquesta campanya se centra en aqueixos articles d'higiene personal d'un sol ús que incorrectament tirem al vàter que, al no ser biodegradables, en l'entorn natural tarden 600 anys a degradar-se completament. Cel·luloses, químics i plàstics que poden acabar en la cadena tròfica. L'ús esporàdic d'aquests elements i la seua substitució per tovalloletes seques, aigua i sabó, suposen una millora diària i considerable en la qualitat del nostre medi ambient”. En aquest punt es torna importantíssima l'educació mediambiental per a conscienciar a la ciutadania d'aquest problema.
“Aquest cicle de degradació tan llarg provoca gravíssims problemes d'embossos els costos dels quals, i aquest és un apartat nou de la campanya, ascendeixen a un cost mitjà d'entre 4 i 6 euro per ciutadà a l'any. Segons l'Agència Espanyola de Proveïment d'Aigua i sanejament (AEAS) ha estimat que el cost derivat d'aquest mal ús ascendeix a 200.000 euros a l'any”, ha indicat Sergio Sánchez, Director de Poblacions d'Aigües d'Alacant que ha assistit acompanyat per María Flor García, Directora de Depuració i Assecat Tèrmic. Tots dos han incidit en la idea que “els nostres actes quotidians poden tindre grans i greus conseqüències”.
La campanya que inclou cartelleria específica i un vídeo de conscienciació, serà difosa a través de les xarxes socials del consistori (Facebook, Twitter, YouTube i la web municipal), així com per opis i taulons de Expressió Lliure.