L'Associació de Voluntaris d'Acolliment Familiar (AVAF) va oferir a Sant Joan d'Alacant una xarrada informativa sobre els programes que estan duent a terme i les possibilitats per a col·laborar amb l'entitat. En aquesta iniciativa ha participat l'edil d'Associacionisme, Carmen Navarro, així com Carolina Sala, de Benestar Social.
I és que cada vegada són més els nens i les nenes en situació de desemparament o en situació de risc social que són apartats de la seva família biològica, a proposta de l'administració o dels propis pares, quan existeix una situació de risc per al desenvolupament integral del menor.
La problemàtica més comuna que envolta als menors en acolliment són els problemes entre els pares, la drogodependència, escassetat de recursos econòmics i socials, malalties físiques i psíquiques dels pares o les mares, maltractaments, absència de tutors, etcètera. Per alguna d'aquestes causes es poden crear situacions de desemparament que deriven, com a desencadenant, en l'acolliment familiar.
La protecció d'aquests nens és un dels pilars sobre els quals se centra l'activitat d'AVAF, fomentant la creació d'un entorn que li faciliti la seva formació com a persona en totes les dimensions: física, cognitiva, afectiva i social, permetent el seu desenvolupament humà així com la seva incorporació en el si de la societat.
Per aconseguir aquest desenvolupament integral l'associació busca proporcionar al menor una família educadora, dins de la pluralitat de models familiars existents. Una família en la qual el menor pugui viure amb afecte, veure que es garanteixen els seus drets, rebre una educació adequada i tenir els suports psicològics i socials que permetin compensar les manques que hagi pogut tenir en etapes prèvies.
Aquestes famílies, per arribar a acollir passen per un procés de formació i valoració que inclou entrevistes de tall psicològic, formació específica i visites dels tècnics al domicili. Després d'aquest procés entren a formar part del registre de famílies educadores de la Comunitat Valenciana.